×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Hakkımızda
Hakkımızda

Kuruluş

Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültemiz 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla Kayseri Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuştur. Kayseri Üniversitesi Rektörlüğü’nün, üniversitemiz bünyesinde bölüm ve anabilim dalı açılması konusundaki teklifi, 07.04.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, fakültemiz bünyesinde birlikte Yazılım Mühendisliği Bölümü açılmıştır.


Kazanılan Derece

Yazılım Mühendisliği, Lisans Derecesi


Bölüm Misyonu

Misyonumuz öğrencilere, bilimsel ve teknolojik gelişmeler yakından izlenerek çağdaş bir mühendislik eğitimi verilerek; kısa bir sürede yazılım geliştirme dünyasına entegre olmaları sağlayan, yeniliklere açık, mühendislik problemlerini çözebilen, analitik düşünme yeteneğine sahip, yazılım geliştirme süreçlerinin her adımına vakıf öğrenciler yetiştiren, araştırma-geliştirme ve danışmanlık hizmetleri sunan; üniversite-sanayi iş birliğine önem veren, uluslararası akredite olmuş bir bölüm olmaktır.


Bölüm Vizyonu

Vizyonumuz yetkin ve yenilikçi çözümler üretebilen yazılım mühendisleri yetiştirmek, güncel teknolojiler ile yenilikçi yaklaşımlar üretmek, alanında önde gelen yazılım mühendisliği bölümü olmaktır.


Program Profili

Yazılım Mühendisliği 1968'den beri var olan yeni bir mühendislik disiplinidir ve uzun yıllar boyunca mühendisliğin diğer dallarında oluşturulmuş mühendislik ilkelerini kullanarak yazılım sistemlerinin tasarımını, üretimini ve işletimini amaçlamaktadır. Mühendisliğin, en önemli bileşenlerinden biri olan bilgi teknolojisi ve yazılım sistemleri, birçok ülkenin ekonomik kalkınmasında büyük rol oynamaktadır. Bu doğrultuda, Yazılım Mühendisliği, yazılım mühendisleri mezunlarının disiplinler arası uygulama yazılımlarını; kullanıcı gereksinimleri, maliyet kısıtlamaları, teknik ve ekonomik fizibilite, güvenlik ve güvenilirlik, bakım kolaylığı, ürün kalitesi ve teslim edilebilirliği göz önünde bulundurarak geliştirmelerinin hedeflendiği ve ayrıca güçlü bir teknolojik ve mühendislik altyapısına sahip, proje yönetimi, iletişim ve yönetim konularında da oldukça yetenekli olduğu bir mühendislik programıdır.
Günümüzde, finansal sistemler, ticari sistemler, sağlık bilgi sistemleri, havayolu taşımacılığı, telekomünikasyon sistemleri, otomotiv mühendisliği gibi günlük hayatın hemen her alanında kullanılan bilgisayar sistemlerinin çok önemli ve kritik bir bileşenini oluşturan Yazılım Mühendisliği lisans programının amacı; uluslararası seviyede araştırma ve geliştirme rekabetinin sınırlarını sonuna kadar zorlayan, yüksek meslek ahlakı edinmiş, insani değerlerine sahip çıkan, alanındaki en yeni teknolojileri ve gereksinimleri takip edebilecek ve bilgilerini güncelleyebilecek düzeyde teorik ve pratik bilgilerle donatılmış ve bu sayede çağımız problemlerine kalıcı ve yaratıcı çözümler getirebilen, analitik düşünme, problem çözme ve modelleme becerilerine sahip araştırmacı mühendisler yetiştirmektir.


Mezunların İstihdam Profilleri

Yazılım Mühendisliği mezunları, başta uzay ve savunma teknolojileri olmak üzere yazılım ve araştırma-geliştirme firmalarında (Teknoparklar), bilgisayar ve yazılım teknolojilerine odaklanan bankalarda, sağlık kurumlarında, özel ve kamu bilgi işlem merkezlerinde ve üniversiteler gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Yazılım mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler; girişimci olarak, güvenlik, sağlık, oyun gibi konularda birçok yazılımı sıfırdan geliştirebildikleri gibi, mevcut yazılımların destek ve geliştirilme sürecine destek verebilir, başka alanlarda uzmanlığa sahip kişilerin günlük işlerinin özel yazılımlarla desteklenmesini sağlayacak şekilde farklı sektörlerde çalışabilirler. Ayrıca yine bu öğrenciler; sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, proje yöneticisi, bilişim uzmanı, uygulama programcısı test mühendisi, yazılım mühendisi, yazılım mimarı, veri analisti veya veri yönetimi uzmanı olarak görev alabilirler. Girişimci bir yazılım mühendisi kendi şirketini kurarak iş hayatına atılabilir. Ayrıca lisans dönemini başarılı şekilde tamamlayan öğrenci akademik kurumlarda uygun alanlarda yüksek lisans ve doktora eğitimine başvurabilme ve akademik kariyer yapma imkanına da sahiptir.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla; kendi alanlarında veya alanları ile ilişkili farklı anabilim dallarında Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi görebilirler.


TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ek Dosya İçin Tıklayınız.

Ders Müfredatı için Tıklayınız.

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisans Ders Programı için Tıklayınız.  


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Şafak KILIÇ

Mail: safakkilic@kayseri.edu.tr

Katalog Sorumlusu: Dr. Öğr. Üyesi Şafak KILIÇ

Mail: safakkilic@kayseri.edu.tr